HTML مخفف Hyper Text Markup Language و به معنای « زبان نشانه‌گذاری ابرمتن » است (که البته برخی آنرا « زبان علامت‌گذاری فرامتن » ترجمه کرده‌اند).

اچ‌تی‌ام‌ال، سنگِ‌بنای وب است؛ یک زبان رایانه‌ای که برای تدوین قالب و طراحی صفحات وب به کار برده می‌شود.

دستورالعملهای این زبان، برچسب (Tag) نام دارند که محتوای یک صفحهٔ وب، به وسیلهٔ آنها، نشانه‌گذاری شده و بدین‌ترتیب، نحوهٔ نمایش آن صفحه برای مرورگرهای وِب، توصیف می‌شود. هر یک از برچسبهای اچ‌تی‌ام‌ال، معنا و مفهوم خاصی دارند و تأثیر مشخصی بر محتوا می‌گذارند؛ مثلاً برچسبهایی برای تغییر شکل ظاهری متن، نظیر درشت‌ و ضخیم کردن یک کلمه یا برقراری پیوند (Link) به صفحات دیگر در اچ‌تی‌ام‌ال تعریف شده‌اند.

یک سند اچ‌تی‌ام‌ال، یک پرونده مبتنی بر متن (Text–based) است که معمولاً با پسوند htm یا html نامگذاری شده و محتویات آن از برچسبهای اچ‌تی‌ام‌ال تشکیل می‌شود.

مرورگرهای وب، که قادر به درک و تفسیر برچسبهای اچ‌تی‌ام‌ال هستند، تک‌تک آنها را از داخل سند اچ‌تی‌ام‌ال خوانده و سپس محتوای آن صفحه را نمایان‌سازی (Render) می‌کنند. اچ‌تی‌ام‌ال یک زبان برنامه‌نویسی نیست، بلکه زبانی برای نشانه‌گذاری ابرمتن است و اساساً برای ساختمندکردن اطلاعات و تفکیک اجزای منطقی یک نوشتار - نظیر عناوین، تصاویر، فهرستها، بندها و جداول - به کار می‌رود.

از سوی دیگر، اچ‌تی‌ام‌ال را نباید به عنوان زبانی برای صفحه‌آرایی یا تنظیم ظاهر صفحات وب به کار بُرد؛ این وظیفه اکنون بر دوش فناوریهای دیگری چون شیوه‌نامه‌های آبشاری (CSS) است. در واقع امروزه از HTML برای ایجاد شالوده و ساختار کلی صفحه وب ایتفاده می شود و وظیفه زیباسازی و صفحه آرایی بر عهده CSS است .

گفتنی است اچ‌تی‌ام‌ال شکلی از زبان دیگری بنام اس.جی.ام.ال است و « کنسرسیوم وب جهان گستر » آنرا به عنوان استانداردی برای نشانه‌گذاری مستندات ابرمتنی برای عرضه در وب، تدوین کرده است.

 

آشنایی با برخی تگ های html

تگ a: این تگ همان طور که پیش تر مثال زدم، برای ایجاد لینک و به صورت جفت به کار می رود. <a> و </a>. این تگ دو attribute بسیار مهم دارد (مهمتر از بقیه به نظر من) که عبارتند از title و rel.

تگ b: این تگ هم به صورت جفت به کار می رود و برای بولد (bold) کردن کاربرد دارد. برای مثال </b>سون لرن<b> عبارت «سون لرن» را به نمایش در خواهد آورد.

تگ I: یک تگ جفتی دیگر برای نمایش ایتالیک (italic) محتوای داخل آن.

تگ U: تگی جفتی برای زیرخط دار کردن (underline) محتوا.

هدینگ ها: این دسته از تگ های جفتی شامل <h1>،<h2>، <h3>، <h4>، <h5> و <h6> می شوند که برای سازمان دهی محتوای صفحه به کار می روند.

تگ img: یکی از تگ های غیرجفتی که برای نمایش عکس به کار می رود. دارای دو attribute بسیار مهم به نام alt و title.

تگ p: این تگ جفتی برای نمایش شروع و پایان یک پاراگراف به کار می رود.

تگ title: یکی از مهم ترین تگ های یک صفحه که برای نمایش عنوان آن به کار می رود.

تگ ul: این تگ جفتی برای ایجاد لیست به کار می رود. هر یک از اجزاء لیست با بولت (مانند آنچه در کنار همین لیست می بینید) تمیز داده می شوند.

تگ ol: این تگ جفتی هم برای ایجاد لیست کاربرد دارد البته اجزاء این لیست با اعداد از هم جدا می شوند.

تگ hr: یک تگ غیرجفتی برای ایجاد خط افقی. <hr/>

تگ table: تگ جفتی table برای ایجاد جدول به کار می رود. خود این تگ به تنهایی کاری از پیش نمی برد و با استفاده از چندین تگ دیگر است که جدول شکل می گیرد.

تگ div : تگ جفتی div برای ایجاد لایه بندی های صفحات وب استفاده می شود . امروزه به جای جدول ها از لایه بندی ها برای ساخت ساختار اصلی صفحات استفاده می شود .


طراحی سایت